Sådan lærer du dit barn om sunde tand-vaner

Sådan lærer du dit barn om sunde tand-vaner

Som forælder er det vigtigt at lære sit barn om sunde vaner. Det gælder ikke bare i forhold til at opdrage sit barn om, hvad god mad består af, men også om at passe på sine tænder.

Det at børste tænder er heldigvis noget, vi allerede lærer vigtigheden af tidligt. Skolens tandplejer opdrager børnene, der er fokus på sundhed i folkeskolen og forældre skal naturligvis være opmærksomme på deres børns mad- og sukkervaner i det daglige.

Når man taler med sit barn om sunde børstevaner, kan det hurtigt blive abstrakt for et småbarn, hvis snakken går på at sukker er dårligt for tænderne. Derfor er det bedre, hvis man i den unge alder skaber en fortælling, som børnene klan huske. Til alt held er denne fortælling allerede skabt. Det er børnefortællingen om Karius og Baktus, der bor i munden og mæsker sig, hver gang drengen Jens (vis mund de bor i) spiser søde sager og glemmer at børste sine tænder. Så bygger Karius og Baktus nemlig store boliger i tænderne ved at hugge og hakke i de svage tænder, der ikke bliver plejet ordentligt.

Tal derfor om Karius og Baktus, som nogle man skal huske på at holde nede ved at spise sundt og børste tænder 2 gange hver dag. En slikdag en gang om, ugen kan dog sagtens komme på tale, det vigtigste er, at barnet ikke går og får slik, kager eller sodavand hver dag.

Hjælp til

Når dit barn skal børste tænder, er det faktisk dig, der bør stå for det, indtil barnet er 10 år, fortæller vores egen tandlæge i Greve. Det skyldes, at børns finmotorik ikke er ordentlig udviklet, før de cirka når denne alder. Det kan derved være svært for nogle af børnene at holde ordentligt på tandbørsten og nå ind til f.eks. hjørnetænderne og på indersiden af tænderne.

Husk desuden at forklare dit barn om det vigtige i at være grundig. Det bør tage minimum 2 minutter at børste sine tænder, og altså ikke bare 30 sekunder. Det er vigtigt, at man kommer hele munden rundt.                     

Skriv et svar