5 gode råd til dig, der kæmper med eksamensangst

5 gode råd til dig, der kæmper med eksamensangst

Det er meget normalt at blive nervøs inden eksamen. Det viser nemlig bare at du bekymrer dig om at præstere. Der er dog nogle, der bliver mere end bare nervøse, når de har udsigt til en eksamen – og for dem kan det i stedet føles som en kamp på liv og død. Heldigvis er der meget du kan gøre for at komme din eksamensangst til livs. Vi har her samlet 5 gode råd til, hvordan du kan give din eksamensangst et los bagi.

Berolig dig selv med din vejrtrækning

Et par enkelte vejrtrækningsøvelser kan hjælpe dig med at finde ro indeni. Det kan hjælpe dig med at mindske angsten og endda sørge for at den forsvinder helt. Det gode ved vejrtrækningsøvelser er at du kan lære dem tidligt og bruge dem helt frem til lige inden eksamen. På den måde har du noget, du kan fokusere på, i stedet for at fokusere på selve eksamenssituationen.

Lær at håndtere svære tanker med mindfulness

Din hjerne indeholder mange tanker, og der kommer hele tiden kun flere til. Nogle af dem er behagelige, andre er knap så behagelige. De kan f.eks. handle om alt det, der går galt til eksamen. Du kan dog lære at håndtere disse tanker gennem mindfulness. Ligesom med vejrtrækning findes der mange forskellige mindfulness-øvelser, som du kan prøve allerede i dag.

Snak med din underviser

Du er måske ikke klar over det i situationen, men din lærer vil faktisk gerne hjælpe dig. Din lærer kan dog ikke hjælpe dig, hvis du ikke snakker med ham/hende. Det er derfor en god idé at du trækker din underviser til side i god tid inden eksamen og fortæller om din angst. Det gør nemlig at din underviser kan være ekstra opmærksom på at støtte dig på eksamensdagen. Det kan være en stor lettelse for dig at vide, både på forhånd og i situationen.

Tal med familie og venner – eller en professionel

Det er altid en god idé at sætte ord på din angst over for dine venner og familie, så du får den ud af kroppen. Det er vigtigt, at du får snakket om det, i stedet for at du går med det hele selv. Dine nærmeste er der også for at hjælpe dig, så brug dem.

Hvis det hele virker uoverskueligt, kan du også tale med en professionel, som kan hjælpe dig med at forstå dine tanker og følelser og håndtere eksamenssituationen bedre. Lifework tilbyder f.eks. eksamensangst behandling, så du kommer bedre gennem eksamen.

Dyrk motion

Motion giver endorfiner, som gør dig glad og bidrager til at dæmpe angst og stress. Det kan derfor være en god idé at gå en tur, løbe, cykle, svømme, tage i fitness eller hvad du ellers godt kan lide at lave, når du mærker uroen komme snigende. Det kan du gøre i hele eksamensperioden, lige op til eksamen.

Skriv et svar