Som mor har du mange kasketter i hverdagen 

Som mor har du mange kasketter i hverdagen 

Kok, vaskekone og rengøringshjælp er måske de kasketter vi hurtigst kommer i tanke om, når vi skal beskrive hverdagen som mor. Men tænk også på rollen som lærer, opdagelsesrejsende og legekammerat for og med dit barn. Og glem ikke rollen som administrator af familien og direktør og beslutningstager i dit barns liv. Måske kan fokus på de mere spændende og givende aspekter af dine mange kasketter give mere overskud til de praktiske opgaver, der skal løses.

Lav mad med dit barn

At gå i køkkenet sammen er alletiders mulighed for at lægge kasketten som kok lidt til side og fokusere mere på rollen som lærer og med-opdager. Eksperimentér med nye råvarer og spændende opskrifter sammen med dit barn. Rør ved og smag på maden, snak om hvor råvarerne kommer fra, og gør madlavningen til både læring og eventyr. Særligt kræsne eller forsigtige børn vil have glæde af at få fingrene helt ned i råvarerne. Det giver nyt mod og mere nysgerrighed at være med i køkkenet. Og hvis madlavning og spisning kan kombineres med hygge og leg, kan det tage en del af presset af småt-spisende og kræsne børn, for hvem middagsbordet kan føles som en eksamen.

Prøv også, med de lidt større børn, at eksperimentere med forskellige tilberedningsmetoder. Man kan grille eller ryge mad, som man måske plejer at tilberede i ovnen eller på panden. Det giver et nyt element af spænding og nye smagsnuancer til maden. Der findes et stort udvalg af grill, og du behøver ikke at lade dig begrænse af årstiden. Man kan sagtens grille sin mad på altanen eller i haven og spise den indendørs. Lad dit barn få indflydelse på jeres eksperimenter, så kan de med tiden overtage store dele af madlavningen.

Tag dit større barn med på råd

Som familiens administrator har du som mor masser af opgaver, hvor du med fordel kan inddrage dit lidt større barn. Der er en masse læring og mulighed for nærvær i rigtig mange af de opgaver, som ellers typisk bliver udsat til børnene sover. Lad dit barn se mobildækningen hos danske teleselskaber og tag en snak om, hvor på kortet I bor og hvilket mobilselskab, der dækker bedst hos jer.

Mange større børn er efterhånden ganske it-kyndige, og de kan sagtens hjælpe dig med at finde oplysninger på Google eller instruktionsvideoer på Youtube. Lad dem tage et kig i manualen og give dig en hånd, når komfuret driller, eller når de nye Ikea-møbler skal samles. Det giver selvværd, når børnene føler sig som en del af beslutningsprocesser og praktiske gøremål. Det giver desuden vigtige kompetencer og gør børnene mere selvhjulpne. I starten vil det måske føles mere besværligt, ligesom børnenes ’hjælp’ med oprydning, da de var mindre. Men på længere sigt vil det vise sig at gøre din hverdag som mor lettere, når børnene lærer at løse problemer selv og at hjælpe til med en lang række af hverdagens gøremål.

Skriv et svar