5 gode råd til madpakken i skolen

5 gode råd til madpakken i skolen

Som forælder kender du sikkert alt til den evindelige kamp i forhold til barnets madpakke. Der går hurtigt rutine i den, og det kan tage tid at gå rundt i supermarkedet og finde på nye, spændende muligheder. Det er ganske enkelt lettere at få smurt de samme madder, så det er overstået i en fart.

Herunder finder du fem gode råd til, hvad du kan finde på, så du overrasker dit barn med madpakken, som ligger i skoletasken, og selvom det kan lyde for godt til at være sandt, er flere af rådene også til den sunde retning:

1. Undgå for meget sukker

Når du skal lave en madpakke dine dit/dine børn, så skal du tænke på at barnet skal have noget sundt med i madpakken. Det vil sige, undgå alt for meget sukkerindholdige yoghurter, mælkesnits osv. Lidt sukker skal der være for at givet barnet energi til en lang skoledag, men sørg for at det er i moderate mængder. 

Lærere efterspørger ofte mindre sukker i madpakken, og det er i og med, at de kan mærke et ekstremt højt energiniveau i klassen, hvis de har fået alt for meget sukker. 

Desuden er sukker ikke særlig sundt i store mængder. Dit barn kan gå fra at være skrupsulten med et lavt blodsukker, til at indtage en stor mængde sukker, hvortil blodsukkeret stiger ganske højst i en periode, men pludselig daler blodsukkeret igen, og så indtræffer trætheden. Derfor kan kan man opleve at børn tit bliver trætte og uoplagte sidst på skoledagen. 

2. Vand fremfor saftevand

Når drikkedunken skal fyldes, kan det være fristende for barnet at få saftevand med. Sukker er vanedannende, og et af de steder, hvor vi generelt hurtigst indtager allermest sukker på kortest tid, er ved at drikke de flydende kalorier.

Skift derfor saftevand, eller andre søde drikke, ud med vand. Vand er sundt, og selvom det kan virke kedeligt, er det ikke ved indholdet i drikkedunken, at dit barn skal lede efter den gode smag. Vand skal slukke tørsten, og det er indholdet i madpakken, der skal byde på de forskellige spændende smagsoplevelser.

Når dit barn får for meget sukker på denne måde, risikerer barnet også at få et boost energi, hvorefter blodsukkeret hurtigt styrtdykker, og det kan være en kamp at følge med i skolen og lære nye ting.

3. Varieret kost

Udforsk mulighederne med en varieret kost. Du kan variere indholdet i madpakken på de enkelte dage, men også fokusere på en variation i løbet af ugen. Det kan være en god ide, at bruge rester fra fordagens aftensmad i madpakken som pålæg, det kan være frikadeller, hamberryg eller andet. Eller måske der er pasta til overs til en pastasalat. Kunsten er, at finde en god kombination, så barnet får både kulhydrater, proteiner og lidt fedt. 

Hvis du allerede nu tænker, at det er denne fantasi til variation, du ganske enkelt ikke kan finde frem, får du her et par bud:

  • Mandag: Makrel og pølse. Snack: rosiner.
  • Tirsdag: Leverpostej og æggesalat. Snack: vindruer.
  • Onsdag: Spegepølse og torskerogn. Snack: frugtstang.
  • Torsdag: Pastasalat og kyllingpølse. Snack: ostehaps.
  • Fredag: Pålægschokolade og frikadeller. Snack: cashewnødder og müslibar.

Denne liste er blot til inspiration, og du kan altid tilføje, skifte ud eller udvide efter behov. Uanset hvad, er det en god idé at planlægge frem i tiden, så du netop har et overblik over, præcist hvad du skal købe. Nogle af dagene kan du endda gemme rester fra aftensmaden dagen før, som også kan bruges til madpakken dagen efter.

4. Lav maden indbydende

Vi kender alle sammen godt det med at en klapsammen rugbrødsmad er super kedelig. Ikke blot at se på, men også at spise. Hvis dit barn ikke er bleg for at spise agurk, salat og andet indbydende grøntsager, så kan du nemt gøre en kedelig rugbrødsmad mere delikat at se på. Det kan være en leverpostejmad med agurk, hvortil du skærer agurken ud i hjerter eller stjerner. Kan dit barn lide salat, så kan du lægge et frisk blad salat under pålægget. 

Du kan også, som er et lille fif, skære madderne ud i mindre stykker. Det kan være at du halvere madderne i firkanter, eller eventuelt i trekanter. 

5. Overrask med sunde snacks

For at gøre madderne i madpakken mere tiltalende at spise, så kan man, udover at skære agurker, rødbeder i fine former, også tilføje snacks ved siden af. Rugbrødsmadder kan godt være kedelige og ensformigt at spise hver dag, så kan man nemt lige tilføje snacks ved siden af, uden at de indeholder for meget sukker. 

Det kan være nødder, müslibar, rosiner,  ostehaps, yoghurter uden for meget sukker, gulerod eller agurk-stænger, cherrytomater, peberfrugter.

Skriv et svar