Hvad sker der inden dåben?

Hvad sker der inden dåben?

Hvad sker der inden dåben?

Når du har besluttet, at dit barn skal døbes, er det første, du skal gøre, at arrangere et møde med præsten i dit sogn og aftale en dato. Det er normalt, at babyer bliver døbt under søndagens hovedgudstjeneste, og i de fleste tilfælde bliver flere babyer døbt på samme tid. Hvis du foretrækker det, kan du spørge præsten, om det er muligt at holde en dedikeret ceremoni en anden dag.

 

Præsten vil bede om barnets navn. Sørg for, at de ved, hvordan man udtaler det korrekt før tjenesten! De skal også have faddernes navn og bekræftelse på, at fadderne er døbt. Afhængigt af din præst, kan du og fadderne blive bedt om at deltage i personlige sessioner med præsten eller, i nogle sogne, dedikerede klasser, før dåben kan finde sted. Andre præster tager gerne en uformel en-til-en snak om din tro og din beslutning om at få dit barn døbt.

 

At vælge faddere

Tidligere blev faddere valgt på grund af deres stærke kristne tro og deres forpligtelse til at tilbyde åndelig støtte og vejledning gennem hele barnets liv. I dag har faddere en tendens til at blive valgt på grund af deres særlige bånd til en eller begge forældre og er normalt en nær ven eller et familiemedlem. Det betragtes dog stadig som en stor ære og ansvar, så du bør vælge dine faddere med omhu. Vil du stadig forvente at have et bånd med dem i fremtiden? Er de villige til at spille en rolle i dit barns liv? Selvom de ikke er særligt religiøse, har de så stadig den moral og de værdier, som du respekterer?

 

Det er op til dig at bestemme, hvor mange faddere du vil have, dog beder Church of England traditionelt om minimum:

 

   2 gudmødre og 1 gudfar til en pige

   2 gudfædre og 1 gudmor til en dreng

 

Alle faddere skal døbes. Selv forældrene kan være deres barns faddere, så længe der er en døbt fadder mere.

 

At blive fadder betyder ikke, at de har nogen juridiske rettigheder til barnet, og de bliver ikke automatisk værger, hvis der skulle ske barnets forældre noget.

 

Dåbskjoler

Ligesom en brudekjole er en dåbskjole et grundlæggende træk ved ceremonien og har stor betydning og sentimental værdi for forældrene.

 

Traditionelt bærer både piger og drenge en lang hvid, cremefarvet eller elfenbensfarvet kjole, der bruges specifikt til lejligheden. Mange forældre er glade for at fortsætte denne tradition, især hvis kjolen er gået i arv gennem generationerne. Andre forældre ønsker at skabe deres eget familiearvestykke, så invester i en kjole til deres første barn, som derefter kan bruges til efterfølgende børn og børnebørn.

 

Det er helt op til dig. Du kan købe en skræddersyet dåbskjole, som du ønsker at bevare, eller du kan blot købe et smukt outfit, der passer til en særlig lejlighed. Nogle forældre ønsker måske endda at købe et outfit, der kan bruges igen.

 

I udlandet kaldes dåbskjoler for kastemekko i Finland, doopjurkjes i Holland, dåpskjoler i Norge, robes de baptême i Frankrig, taufkleider i Tyskland og christening gowns i USA.

Skriv et svar